Cserhát - Látnivaló

Pallavicini kopjafa

Rétság, Laktanya u. 5.

Fából faragott kopjafa, tetején tulipán motívummal, a volt honvédségi laktanya udvarán található.

Építés ideje: 1991. október 24. 

Az 1956-os forradalmat követően mártírhalált halt Pallavicini (Pálinkás) Antal őrnagynak, az alakulat egykori törzsfőnökének állít emléket.

Az 1956-os eseményeket követően Pálinkás őrnagyot számos támadás érte, így 1957. január 14.-én saját kérésére leszerelték. 1957 februárjában több társával, köztük Garami ezredessel, valamint a Mindszenty Jószef hercegprímás Budapestre kísérőkkel együtt letartóztatták és bíróság elé állították. Több év börtön várt rájuk. Pálinkás Antalt első fokon 15 évre, majd másodfokon kötél általi halálra ítélték. Az ítéletet 1957. december 10.-én végre is hajtották. Az ítéletet 1989-ben a Budapesti Katonai Bíróság semmisnek mondta ki. 1990. július 16.-án posztumusz ezredessé nevezték ki. Emlékére dandár kopját állítottak.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.