Cserhát - Látnivaló

Őrhegy, "Jézus nyoma"

Nagylóc,

A "lábnyomos kő" tövében ma egy fakereszt áll. A szentkúti búcsúsok régen is megpihentek ezen a szent helyen, sőt, bele is álltak a nyomokba, amelyek furcsa módon mindenkinek kényelmesek voltak. Vagy legalábbis ezt állítják a helyi öregek.

A legenda szerint ugyanis Jézus az ellenségei elől menekült a szentkúti zarándokok útján és a Kápolnában fújta ki magát. Amikor találkozott egy szénégető szegény emberrel, elcserélte vele a szamarát, mert nem akarta tovább gyötörni. Jézus és a szamár egyszerre megbillentek, sőt, Krisztus botja is megcsúszott a kezében. A szénégető szeretett volna segíteni, de Jézus ekkor letette a jobb lábát, és egyszerűen eltűnt, csak a nyomaik maradtak meg a sziklában. 

A hegy egyik andezit sziklájában lábnyomra hasonlító bemélyedések találhatók. A köznyelv szerint ezek Jézus Krisztus lábának, botja végének, valamint a szamara patájának a lenyomatai. 

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.