Cserhát - Látnivaló

Harmos–Kiss kúria

Varsány, Petőfi út

Kertjében egy régi kőkereszt és két, száz évnél is idősebb diófa áll. Jelenleg magántulajdonban van, lakóházként használják.

A telken találunk két melléképületet, az istállót és a szecskázót, amelyek téglalap alaprajzú, földszintes, nyereg-, illetve kontytetős épületek. 100 m²-es istállója a kúriával egy időben épült, tehát ma már ez is elmúlt 200 éves. 

A megközelítőleg 180 m²-es épület alatt 18 m²-es téglaboltozatos pince található, amelynek a ház közepén van bejárata. Az 1960-as években bontották le a konyhában lévő szabadkéményes, “25 kenyérre való” kemencét.

A műemlék jellegű klasszicista kúriát 1800 körül építtette az akkori varsányi birtokos Harmos-család. 1826-ban már a Harmos-örökösöket említették a tulajdonosok között. Később egy Grünbaum nevű lakója volt a kúriának. A Kiss-család tulajdonába az 1920-as években került, valószínűleg ők építtették át a kúria homlokzatát. 

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.