Cserhát

Hugyag

Nógrád megye északi határán, Balassagyarmattól 9 kilométerre fekvő település. A főváros, Budapest 90 kilométerre délnyugatra található. A község az Ipoly völgyében, az árterület melletti emelkedésen épült. 

A község nevét, mely a régi magyar nyelvben csillagot jelentett, először 1332-ben említi egy pápai tizedjegyzék. Katonai és kereskedelmi jelentőségét évszázadokig a Pest-Budát Kassával összekötő útvonal melletti fekvése és az Ipoly hídja biztosította. A legenda szerint az erre – apadáskor – átutazó II. József császár megjegyezte: ’’Uraim, vagy nagyobb folyót, vagy kisebb hidat!’’. Ugyancsak ennél a hídnál vívott véres ütközetet Görgey Artúr tábornok visszavonuló seregének utóvédje az orosz üldöző csapatokkal 1849. júliusában. 1848-ig a telepölés magyar nemzetiségű, katolikus vallású, palóc jobbágyfalu volt.

1956. december 13-án a csonka hídnál gyilkolták meg a pufajkások Hadady Rudolfot és Hargitay Lajost, a salgótarjáni acélgyári nemzetőrök két forradalmár vezetőjét. Emléküket ma kőkereszt hirdeti. 1975-ben Hugyag Őrhalom ’’társközsége’’ lett, melynek nyomán számos területen elveszítette döntési lehetőségét, ami a falu fejlődését visszavetette.

A település 1990-től azonban ismét önálló, saját, választott önkormányzati vezetői intézik az itt élők ügyes-bajos dolgait.

kiállítás

56-os Emlékház és Pincekiállítás

Hugyag, Kossuth út 30.
templom

Kisboldogasszony Római Katolikus Templom

Hugyag, Rákóczi u. 2.

Csujta tó

posta

Posta

Hugyag, Kossuth u. 30.
orvosi rendelő

Orvosi rendelő

Hugyag, Kossuth u. 33.
híd

Csonka hídmaradvány