Cserhát - Látnivaló

Koháry-féle menház

Litke, Dózsa út 50.

Barokk stílusban épült 1725-ben.

Szabadon álló, L alaprajzú, földszintes ház, kontyolt nyeregtetővel. Gróf Koháry-család építtette 1725-ben szegényház céljára, 35 fő szegény számára.

A műemlék épület eredeti homlokzata erősen átalakult, mivel üzletekként hasznosították. Mindkét szárny udvari részén vaskos pilléreken nyugvó, félköríves árkádok voltak. A nyílásokat 1985-ben befalazták. Udvarát fal veszi körül. Helyiségeit átalakították, régi boltozata csak az élelmiszerboltnál maradt meg.

Az utcai szárnyat két eltérő gerincmagasságú kontyolt nyeregtető fedi, melyek középen oromfallal csatlakoznak egymáshoz. Az udvari szárny homlokzata előtt falazott pilléres-mellvédes, árkádos folyosó, félköríves nyílásokkal, a másik udvari homlokzaton ezek részben befalazva. Belseje átalakítva, helyiségei egy részben fiókos dongaboltozat van.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével. A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.